Waarom samen leren spelen belangrijk is voor een peuter

visie kinderopvang spelendwijs

Ontwikkeling van dreumes tot peuter

Dreumesen ( kinderen van 0 tot 2 jaar) hebben in hun eerste levensjaren vooral te maken met ervaringen uit hun eigen kleine belevingswereld.
In deze levensfase draait het voor de dreumes veel minder om interactie met andere kinderen, hun broertje(s) of zusje(s) of u als ouder.

Wellicht is het u bij uw zoontje of dochtertje opgevallen dat zij enorm kunnen genieten van interactie zoals bijvoorbeeld bij “Kiekeboe” maar vervolgens algauw weer verder spelen met hun favoriete speelgoed.

Verandering en ontwikkeling van het kind vanaf ongeveer het tweede levensjaar

Vanaf het tweede levensjaar van het kind vindt er vaak een verandering van interesse plaats. Zo raken peuters van deze leeftijd steeds meer geïnteresseerd in interactie met anderen.
Peuters die net begonnen zijn om samen te leren spelen hebben meestal wel aandacht voor hun omgeving, maar dan vooral uit hun eigen perspectief. Het besef dat andere kinderen ook een mening, wensen en of gevoelens hebben ontbreekt nog. Door kinderen te stimuleren en te begeleiden om samen te spelen zal dit besef doen groeien.

Samen leren spelen op een peuterspeelzaal

Een peuterspeelzaal vormt een stimulerende en veilige omgeving voor peuters om zich te ontwikkelen. Tijdens hun periode op de peuterspeelzaal maken de peuters onder begeleiding van de juffen (pedagogisch medewerksters) zich tal van belangrijke sociale vaardigheden eigen.
Deze vaardigheden doen zij op door het doen van allerlei leuke activiteiten en spelletjes. Wat daarnaast vaak erg mooi/leuk is om te zien is dat de peuters door hun omgeving goed te observeren en te imiteren enorm veel van elkaar leren.

Plaats een reactie