De “Dit ben ik” aansluitende oefeningen voor thuis speciaal voor u als ouder(s)

Speciaal voor u als ouder(s) / verzorger(s) De dit ben ik activiteiten en spelletjes voor thuis

Lees hier hoe eenvoudig u thuis kunt aansluiten bij het thema “Dit ben ik” en help uw kindje in de ontwikkeling van peuter naar kleuter.

Praten met uw peuter

Geef uw zoontje of dochtertje veel complimentjes. Bijvoorbeeld zo wat ben jij groot aan het worden of wat zie jij er netjes uit. Op deze manier geeft u uw kind een fijn gevoel en laat u zien dat u trots op uw zoontje of dochtertje bent. Daarbij versterkt u het contact met uw kind.

Peuters zijn nog niet goed in staat emoties in goede banen te leiden. Verwoord daarom de emotie die u bij uw kind ziet. Op deze manier wordt uw kind rustiger en leert hij/zij geleidelijk zijn of haar gevoelens te herkennen en onder woorden te brengen.

Persoonlijke verzorging

Laat uw peuter eerst zelf zijn of haar tandjes en kiezen poetsen. Poets daarna zelf het gebit nog een keer na.
Bij elke bad of douchebeurt geeft u uw kindje een opdracht om zelf een lichaamsdeel af te drogen. Door te beginnen met een kleinere taak, wordt het voor uw peuter straks makkelijker om grotere taken zelf te doen.

Verstop tijdens het afdrogen iedere keer een lichaamsdeel onder de handdoek en doe alsof u het kwijt bent. Zodra u bijvoorbeeld de hand weer tevoorschijn haalt, reageert u opgelucht. Waarschijnlijk heeft uw peuter zoveel plezier in dit spelletje, dat zij tijdens het afdrogen zelf lichaamsdelen gaat verstoppen.

Zingen met uw peuter

Wellicht kunt u het zich nog herinneren maar er zijn enorm veel kinderliedjes waarbij lichaamsdelen worden benoemd. Denk maar eens aan klap maar in je handjes of deze vuist op deze vuist. Kijk eens op internet en zoek leuke liedjes. Ga samen met uw peuter zingen. De komende tijd leert uw peuter bij Spelendwijs ook een passend liedje. Zeker leuk om daar samen op te bewegen.

De tekst is als volgt:
Lekker fietsen ( op de wijs van Vader Jacob) Lekker fietsen, lekker fietsen,
Door de lucht, door de lucht,
O wat ga je hard, o wat ga je hard,
Vlug, vlug, vlug, vlug, vlug, vlug,

Bewegen met uw peuter

Kinderen in de leeftijdsfase van uw peuter bewegen graag. Ga daarom naar een bos, park of speeltuin bij u in de buurt.
U kunt ook in uw eigen woonkamer een bewegingsspel doen. Leg een kussens op de grond en laat uw peuter van de ene kussen naar de andere springen.

Samen spelen

Veel kinderliedjes gaan samen met spelletjes waarbij kinderen veel bewegen. Denk maar eens aan “Hop paardje hop” , “Schuitje varen” of “Theetje drinken”. Het mooie aan deze spelletjes is, dat uw peuter het evenwichtsgevoel traint. Pas het tempo aan aan uw peuter. Het is nu eenmaal zo datde ene peuter meer van drukke spelletjes houdt en de andere het liever rustig aan doet.

Ontdekkend leren

Doe eens een luisterspel met uw kindje. Zorg ervoor dat alles stil is en vestig dan de aandacht op geluiden.
Wie hoort er het eerst de vogels fluiten, een vliegtuig overvliegen of een auto voorbij rijden. U kunt er ook voor kiezen om samen geluiden na te doen.

Vragen of opmerkingen?

Mochten er vragen zijn, dan kunt u deze altijd stellen aan de juf van uw kindje. Daarnaast kunt u ook contact met ons opnemen via info@spelendwijsveenendaal.nl

Veel plezier!