Inhoudsopgave
Kun je van het eten een feestje maken?
Kinderen in de leeftijdscategorie 0 en 4 jaar krijgen in deze korte tijd te maken met een veranderend voedingspatroon. Van borstvoeding, voeding via het flesje, vaste babyvoeding tot aan het moment dat kinderen als volwassenen gaan eten. Het gaat hierom belangrijke veranderingen die voor een baby en / of peuter niet altijd even makkelijk zijn. Moeilijkheden met eten zijn in deze leeftijdscategorie dan ook eerder regel dan uitzondering.
Leren eten van onbekende voeding
Vaak zien wij dat kinderen gevoelig zijn voor het eten van nieuwe voeding. Het gaat vaak gepaard met een schrikreactie, met gevolg dat eten een stuk lastiger wordt. Ook zien wij dat veel kinderen weigeren bepaald voedsel te eten. Dit kan te maken hebben met de vorm van het eten, de geur, de kleur of de textuur. Een ander veel voorkomend fenomeen is het weigeren om groente te eten. Of dat het kind slechts één soort groente wil eten of alleen maar fruit of vlees willen eten.
Wat kunt u als ouder(s) doen om het eten van nieuwe voeding te stimuleren?
Een goed beproefd recept om kinderen bepaalde voeding te leren eten is het maken van een prakje dat bestaat uit voeding die het kind graag eet gecombineerd met voedsel dat je het kind graag wilt leren eten.
Houd een lijstje bij
Omdat kinderen veel en snelle veranderingen doormaken in het ontwikkelen van een voedingspatroon is het goed om als ouder(s) een lijstje te maken van voedsel dat het kind wel eet. Vaak is dit veel meer dan dat ouders denken.
Geduld en rust
Het is goed om als ouder(s) geduld en rust te bewaren. Het aanleren van een nieuw voedingspatroon is voor het kind namelijk onwennig en dit kost nu eenmaal tijd.
Niet dwingen maar stimuleer het kind om te eten
Vanaf dat een kind 1 jaar is, wordt het selectiever in wat het lust. Dit proces maakt onderdeel uit van het ontwikkelen van het eigen “IK”. Het zelf bepalen wat zij wel of niet eten geeft kinderen een gevoel van in controle te zijn. Wanneer je een kind dwingt iets te eten, dan bereik je als ouder(s) vaak het tegenovergestelde.
Het is veel effectiever om met een kind te praten over het belang van eten. Je legt uit dat regelmatig eten gezond is en dat je van eten je veel beter voelt.
Kinderen betrekken bij het klaar maken van voeding
Het is vaak leuk en leerzaam om je kind te betrekken bij het doen van de boodschappen, het kiezen van eten en het koken. Het vertrouwen van kinderen groeit hierdoor. Ze weten daardoor immers waar het eten vandaan is gekomen en hoe het is klaargemaakt.
Daarnaast is een kind meer in controle wanneer het zelf meehelpt met het koken. Je kunt er zelfs voor kiezen om het kind zelf zijn of haar bord te versieren. Zo kunnen ze straks heerlijk eten van hun eigen kunstwerkje.
Maak iets bijzonders van het eten
Zorg voor een ontspannen en gezellige sfeer aan tafel. Bespreek geen dagelijkse beslommeringen en beladen thema’s. Houd het luchtig en vooral leuk. Neem daarnaast voldoende tijd voor de maaltijd en luister en praat met het kind. Maak er iedere keer weer een feestje van om te eten.
Extra tip! Ontneem je kind niet het toetje wanneer hij of zij het bord niet heeft leeg gegeten. Hiermee zeg je namelijk dat toetjes veel lekkerder zijn dat de maaltijd zelf.