De nieuwe App Kinderopvangtoeslag

De App Kinderopvangtoeslag

Ontvangt u kinderopvangtoeslag? Dan is de kinderopvangtoeslag App waarschijnlijk interessant voor u. “Deze App kinderopvangtoeslag” is speciaal door de belastingdienst ontwikkeld. Met behulp van de Kinderopvangtoeslag App wil de overheid het u makkelijker maken om wijzigingen die van belang zijn voor uw kinderopvangtoeslag snel en eenvoudig door te geven. Het gaat om wijzigingen als:

1 Het aantal uren kinderopvang wijzigingen en of een aangepast uurtarief doorgeven.
2 Dat u bent overgestapt naar een andere kinderopvangorganisatie.
3. Uw of het inkomen van uw partner is gewijzigd.

Blijf op de hoogte met de App

De kinderopvangtoeslag App heeft een optie genaamd “meldingen ontvangen”. Deze optie kunt u zelf eenvoudig activeren. Nadat u de App heeft geïnstalleerd krijgt u vervolgens de optie om “meldingen toe te staan”. Zodra u deze optie activeert krijgt u automatisch een melding als er een bericht voor u klaar staat.

De App kinderopvangtoeslag downloaden

Kinderopvangtoeslag app

Downloaden voor een iOS-apparaat

Gebruikers van een iOS-apparaat kunnen terecht in de App Store. Geef in de zoekfunctie aan dat je de App kinderopvang toeslag wilt downloaden.

Downloaden voor een Android-apparaat

Gebruikers van een Android-apparaat kunnen terecht in op Google Play. Voer de zoekopdracht kinderopvangtoeslag App in en u kunt vervolgens de App downloaden. .

Hoe kan ik zien of ik de juiste App Kinderopvangtoeslag heb gedownload?

U kunt dit checken door naar de naam van de uitgever van de App te kijken. De uitgever is de Belastingdienst.

Beperkingen van de App kinderopvangtoeslag

Een aantal veranderingen kunt u met het gebruik van de applicatie (nog) niet doorgeven. Het gaat om onderstaande wijzigingen:

1. Wijzigen van het bankrekeningnummer waarop de kinderopvangtoeslag wordt gestort.
2. U gaat starten of juist stoppen met werken.
3. Kinderopvangtoeslag stopzetten.
4. U wilt uw toeslag laten uitbetalen aan het kinderdagverblijf of u wilt juist de storting van uw kinderopvangbijdrage op rekening van de kinderopvangorganisatie stopzetten.
5. U beëindigt een traject naar werk, inburgeringscursus of opleiding.

Kinderopvangtoeslag wijzigen doet ook nog via Mijn Toeslagen

Zoals u hierboven terug heeft kunnen lezen zijn er nog een aantal zaken die u niet direct met de App kunt regelen. Deze wijzigingen kunt u eenvoudig doorgeven via Mijntoeslagen.nl. Op de eerder genoemde website van de belastingdienst kunt u dan inloggen met uw eigen inloggegevens ( DigiD) en de gewenste wijzigingen doorgeven.

Veel gestelde vragen over de App kinderopvangtoeslag

Kan ik de App kinderopvangtoeslag opzeggen?

Ja u kunt uitloggen uit de App en vervolgens de App verwijderen van uw telefoon, tablet of computer. Wanneer u zaken rondom de door u ontvangen kinderopvangtoeslag wilt aanpassen, dan kan dit nog steeds door in te loggen op mijntoeslagen.nl

Hoe registreer ik mij voor de toeslag App?

Stap 1, u downloadt de app in de App store of in Google Play Store. Vervolgens logt u alleen de eerste keer in met behulp van uw DigiD. Ontvangt u kinderopvangtoeslag? Dan heeft u automatisch toegang tot de App. Ontvangt u nog geen toeslag? Dan vraagt u deze aan op de website van de Belastingdienst.

Wat moet u doen wanneer u geen toegang meer heeft tot de Kinderopvangtoeslag App?

Heeft u geen toegang meer tot de App? Wellicht dat uw telefoon of tablet gestolen is of dat deze kapot is, dan contact op met de Belastingdienst. Dit kunt u het beste doen via de BelastingTelefoon. Zij kunnen de App voor u blokkeren.

Kan ik de kinderopvangtoeslag App zien?

U kunt deze alleen zien wanneer u daadwerkelijk kinderopvangtoeslag ontvangt en wanneer u de eerste keer bent ingelogd met behulp van uw DigiD. U kunt wel een idee op doen van de App via de Apple store of de Google Play Store.

Wat is er veranderd na de update van de App kinderopvangtoeslag?

De update bestaat uit een paar technische verbeteringen. Zo kunt u eenvoudiger een reservekopie terugzetten.

Hoe zijn de reviews van de Kinderopvangtoeslag App?

De gebruikers zijn redelijk positief. Zeker na de laatste update. Wilt u de recensies lezen? Kijk dan op de download pagina’s van de App store en de Google Play store. Op deze pagina’s vindt u gezamenlijk ruim 150 reviews.

Wat te doen als de kinderopvangtoeslag App niet (goed) werkt?

Neem dan contact op met de Belastingdienst. U kunt bijvoorbeeld bellen met de BelastingTelefoon.

Wat te doen als u nog geen kinderopvangtoeslag ontvangt en dus geen gebruik van de App kunt maken?

U dient allereerst kinderopvangtoeslag aan te vragen. Dit doet u via mijntoeslagen.nl

Ervaringen van ouders die gebruik maken van de App

De App wordt volgens de reviews uit de Google Play Store en de Apple Store goed ontvangen. Het lijkt erop dat de feedback die ouders geven door de ontwikkelaars van de App serieus genomen worden.

Kunt u de App niet gebruiken? Vraag dan eerst Kinderopvangtoeslag aan

Uw zoontje of dochtertje gaat naar de kinderopvang of BSO dan kunt u in veel gevallen een tegemoetkoming aanvragen via mijntoeslagen. De meeste ouders en verzorgers maken gebruik van de kinderopvangtoeslag.

In praktijk krijgen wij regelmatig vragen over deze toeslag. Ouders vragen zich af of zij recht hebben of kinderopvangtoeslag, hoe ze de toeslag kunnen aanvragen en hoe zij de hoogte van de bijdrage kunnen berekenen. Deze terugkerende vragen zijn voor ons aanleiding om de meeste gestelde vragen en antwoorden op te schrijven en online beschikbaar te stellen.

Hoe vraag je de kinderopvangtoeslag aan?

Het aanvragen gaat via mijntoeslagen.nl. U gaat naar de website van de Belastingdienst en logt in met uw DigiD.


Wanneer vraag je kinderopvangtoeslag aan?

U kunt de kinderopvangtoeslag 3 maanden voordat uw zoontje of dochtertje naar het kinderopvangcentrum gaat al aanvragen. Dit is zeker een aanrader.

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Niet iedereen heeft recht op kinderopvangtoeslag. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan u en uw eventuele toeslagpartner aan dienen te voldoen.

– het is noodzakelijk dat uw kind naar een kinderdagverblijf gaat dat is geregistreerd bij het LRK. Dit is het Landelijk register Kinderopvang
– u moet een overeenkomst met het kinderdagverblijf kunnen overleggen met de belastingdienst. Hierop dient het aantal uren en het uurtarief vermeld te zijn
– u en uw eventuele toeslagpartner werken, volgen een studie, zitten in een traject naar werk of inburgering
– u en uw eventuele toeslagpartner zijn in bezit van de juiste verblijfsdocumenten
Voor meer details over de voorwaarden die horen bij het aanvragen van de toeslag kijk hier.

Hoe weet ik of het kinderdagverblijf waar mijn kindje naar toe gaat geregistreerd is?

U kunt het LRK nummer opvragen bij de organisatie zelf. Ook kunt u zelf onderzoek doen. U gaat dan naar de website van de rijksoverheid (https://www.landelijkregisterkinderopvang.nl/) en vervolgens voert u een zoekfunctie uit. Als het kinderdagverblijf staat ingeschreven
dan kunt u deze vinden op de website. Het LRK nummer van desbetreffende kinderopvangcentra heeft u nodig bij de aanvraag van uw kinderopvangtoeslag.

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag als ik werkeloos ben?

Vaak vervalt het recht op kinderopvangtoeslag bij werkeloosheid van u of van uw toeslagpartner. Heeft u te maken met (onverwachte)werkeloosheid? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de belastingdienst. U kunt dit online doen via mijntoeslagen.nl. U kunt ook bellen met de BelastingTelefoon.
Bent u na of is uw toeslagpartner na een ontslag in een traject naar werk, opleiding of inburgering terecht gekomen? Dan kunt vaak wel uw kinderopvangtoeslag behouden. Ons advies is om hierover met de Belastingdienst in gesprek te gaan. Zo voorkomt u onnodige hoge bedragen die u terug dient te betalen.

Hoe kunt u de hoogte van uw Kinderopvangtoeslag berekenen?

Wij kunnen u niet exact van te voren vertellen hoeveel kinderopvangtoeslag u ontvangt. De hoogte hiervan is namelijk afhankelijk van de hoogte van uw (gezamenlijke) inkomen. Wel kunt u eenvoudig een proefberekening via de website van de Belastingdienst. Deze berekening maakt u hier. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen.

Kinderopvangtoeslag aanpassen hoe doet u dat?

De kans is vrij groot dat ook u te maken krijgt met veranderende omstandigheden. Het leven loopt zeker niet altijd zoals verwacht. Een veranderende situatie kan invloed hebben of uw kinderopvangtoeslag. Gaat u misschien meer verdienen of juist minder? Kiest u ervoor om uw kindje minder naar de opvang te brengen, verandert het uurtarief van het kinderdagverblijf? Of gaat u switchen van kinderopvangcentra? Allemaal zaken die van invloed zijn op de hoogte van uw toeslag.

Geef deze veranderingen altijd zo snel mogelijk door. Zo komt u niet voor vervelende situaties te staan waarbij u bijvoorbeeld een teveel ontvangen toeslag terug dient te betalen. Hoe geeft u wijzigingen door? Dit doet u online via mijntoeslagen.nl of via de BelastingTelefoon. Ook kunt u in een aantal gevallen wijzigingen doorgeven via de speciale App kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Let wel op! U kunt niet alles wijzigen via de App. Voor een aantal zaken dient u nog naar de website van de Belastingdienst te gaan.

Tot slot vindt u nog een aantal relevante links