Protocol infectiebeleid Spelendwijs Veenendaal
De meest voorkomende infectieziekten zijn:
- Krentenbaard
- Conjunctivitis (ontstoken oog)
- De vijfde ziekte
- Buikgriep
- Hand-, voet- en mondziekte
- Roodvonk
- Waterpokken
- Kinkhoest
Wat zijn infectieziekten?
Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door verschillende soorten bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. We noemen deze samen “ziekteverwekkers”. Sommige zijn onschuldig of zelfs nuttig voor de mens, maar de meeste kunnen ziekte veroorzaken.
Infectieziekten verspreiden zich op de volgende manieren:
- via de handen
- via lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, braaksel, ontlasting, enzovoorts)
- via de lucht (via druppels door hoesten, huidschilfers of stof)
- via voorwerpen (speelgoed)
- via voedsel en water
- via dieren (huisdieren en insecten)
Of een besmetting leidt tot infectie, heeft te maken met:
- de hoeveelheid ziekteverwekkers waarmee iemand besmet is
- hoe gemakkelijk de ziekteverwekker mensen ziek maakt
- iemands lichamelijke conditie (de een wordt ziek, de ander voelt zich niet lekker en een derde heeft nergens last van)
Verspreiding van ziekteverwekkers beperkt u door een goede hygiëne. Kinderen hebben nog een lage weerstand en kunnen erg ziek worden door ziekteverwekkers. Daarom zijn kinderen extra kwetsbaar. Zij hebben een grotere kans op het oplopen van een infectieziekte via andere kinderen en het gebruik van gezamenlijke spullen en toiletten. Een hygiënische omgeving is belangrijk voor de gezondheid van het kind.
In gevallen waarin kinderen getroffen zijn door een besmettelijke infectie stellen wij het algemeen belang boven het individuele belang. Wij zijn ons er van bewust dat wij een grote verantwoordelijkheid dragen om te voorkomen dat de andere kinderen worden besmet. Omdat wij dat grote verantwoordelijkheidsgevoel met ons mee dragen wijken wij op bepaalde punten af van de richtlijnen die het RIVM heeft uitgezet (krentenbaard/ conjunctivitis). Wij begrijpen dat dit mogelijk aanpassingen van ouders met zich mee brengt. Maar dit betekend aan de andere kant ook dat wij extra zorg dragen om besmettingen bij andere kinderen te beperken. Om deze reden vragen wij ouders kinderen op te halen met 1 van bovenstaande ziektes. Zodra de besmetting weg is zullen wij direct de opvang weer opstarten.